Enduroa kuvaamassa

Minulle tarjoutui mahdollisuus päästä ensimmäistä kertaa valokuvamaan enduro kilpailua, kun Imatran Moottorikerhon enduro ryhmä järjesti kansallisen kilpailun 17.6.2017 Joutsenossa. Kilpailu koostui kolmesta eritasoista erikoiskokeesta, joista heti ensimmäinen oli tehty suurten korkeuserojen metsäiseen kalliomaastoon. Itsellenikin tuo ensimmäinen osuus oli melkoisen rankka, koska autolla ei päässyt lähellekään kuvauspaikkoja, vaan patikoin kamerareppu ja eväät mukana ajouraa pitkin noin 1,5 kilometriä kuvauspaikoille. Olin jo edellisenä iltana käynyt radat kävelemässä läpi ja etsimässä hyvät kuvauspaikat.  Tosin illalla pääsin kävelemään helppokulkuisempaa tietä pitkin, mutta yön aikana sain viestin, että ko. reitin kautta ei kilpailupäivänä saisikaan enää kulkea, joten sain uudet koordinaatit johon autoni jättää. Kävelymatka pysyi kutakuinkin samana, ainoastaan maasto oli moninverroin raskaampi kulkea.

20170617_459

Ensimmäisen etapin lähdön jälkeinen kivikkoinen ja juurakkoinen ylämäki oli kuvauksellisesti mainio paikka, jossa lajin fyysinen rankkuus näkyi heti. Suunnilleen joka toinen kilpailija hyytyi jollain tasolla mäkeen ja tarvitsi ratahenkilökunnan apukäsiä kisan jatkamiseksi. Itse pääsin kuvamaan kaikkea tuota ”tuskaa” lähietäisyydeltä. Mukaani olin valinnut vain 24-105 mm laajakulman sekä 100-400 mm telezoomin ja noilla pärjäsin mainiosti. Onneksi keli oli kuiva, jos tosin helteinen ja aurinkoinen. Pieni haaste kuvaajan kannalta oli auringon luomat varjot kuusimetsässä, mutta nekin sai selätettyä kun alussa hiukan kokeili eri vaihtoehtoja. Päädyin lopulta 1/200 – 1/400 valotusaikoihin ja f 6.3 – 8 aukkoon riippuen auringonpaisteen ja poutapilvien määrästä. Halusin pysäyttää liikkeen, mutta jättää renkaisiin kuitenkin hiukan vauhdin tuntua. Pannaamiseen ei tässä lajissa juurikaan pysty, koska vauhdit eivät ole niin suuria kuin esimerkiksi motocrossissa.

Toinen erikoiskoe olikin sitten ihan toisentyyppinen rata, joka kulki enemmän pöllyävässä ja vähäisten korkeuserojen hiekka ja metsämaastossa. Tosin tällekin reitille oli tehty ylitettäviä esteitä ja hyppyreitä sekä kivipolkuja luonnonkivistä ja jätetiilistä. Tällä radalla sainkin sitten haluamiani maaroiske kuvia kun kuiva hiekka pöllysi komeasti.

20170617_1165

Kolmas erikoiskoe oli rakennettu Myllymäen laskettelukeskuksen maastoon ja sen rinteille yhteistyössä rinneyrittäjän kanssa. Tämä rataosuus saikin kiitosta kaikilta kilpailijoilta, koska siinä pääsi ajamaan lujaa ja oli kuljettajalle sopivan haasteellisia osuuksia. Tälle osuudelle oli myös yleisöllä paras pääsy ja katsottavaa riitti jokapuolella mäkeä. Tällä etapilla oli myös kilpailun varikkopalvelut ja kilpailijoiden omat huoltopisteet. Itse pyrin aina kuvamaan itse tapahtuman lisäksi myös elämää sen ympärillä, koska se kertoo paljon ihmisten sitoutumisesta asiaansa ja samalla saan taltioitua ajankuvaa.

20170617_1521

Kaiken kaikkiaan otin kuvia noiden kuuden tunnin aikana vajaat 1600 ruutua, mikä on vähän digikuvaajalle, mutta otan niitä aina harkitusti ja siltikin jäljelle jää yleensä alle puolet koko määrästä, niin nytkin. Kelpuutin arkistooni ja järjestäjälle vajaa 600 kuvaa, joissa tapahtuman eri puolet tulee esille. Noita kuvia voi käydä katsomassa täällä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close